19.10.2017 5913

20-10-2017

EKREM ÇİFCİ'NİN HAYATI:

31 Mart 1903'te Aydın'da doğdu. İlk mektebi Aydın'da okumuş. Top yatağındaki idadiye gitmiş, öğrenimini başarıyla tamamlamıştır.

1930 yılında Emine Hümeyra ile evlenmiş ve bu evlilikten Bir Erkek 3 kız olmak üzere 4 Çocuk dünyaya gelmiştir.

Mektupla Fransızca, İngilizce ve edebiyat dersleri almış. Ailesinden kalan çiftliği devam ettirirken sanayiye yönelmiştir.

Zeytinyağı, Pirina yağı ve pamuk çırçır fabrikalarının kurarak bunları işletmiştir.

ESERLERİ;

Aydın merkezde bir İlköğretim Okulu, Verem Savaş Dispanseri, Devlet Hastanesine bir poliklinik, Osmanbükü köyüne bir İlköğretim Okulu yaptırmıştır. Osmanbükü köyündeki okulun yapılmasını oğlu AHMET ÇİFTÇİ ilgilenmiştir.

Vaktinin çoğunu Aydın´a ve Aydınlara ayırmıştır. Aydın Ticaret odası başkanlığı ve değişik HAYIR cemiyetlerinde bulunmuştur.

29 Aralık 1969 yılında vefat etmiştir. Aydın´da toprağa verilmiştir.

EKREM ÇİFÇİ'NİN DEDELERİ

Halil Paşa :1878 yıllarında Mora'dan göç etmiş Mora'da valilik yapmış oğlu Hacı İbrahim Bey(HamzaBali´ye) yerleşmişti.

Hamzabali'li Hacı İbrahim Bey olarak anılıyor. Eşi Rabia Hanım'dır. Rabia Hanım'ın babası Cihanzade Hacı Mehmet bey´dir. Cihanzade Hacı Mehmet Bey çok zengindir. Ekrem Çifçi'nin mal varlığı buradan geliyor.

EKREM ÇİFÇİ'NİN SOY AĞACI

Halil Paşa -- Hacı İbrahim Bey -- Cemal Çifçi -- Ekrem Çifçi

Ekrem Çifçi'nin Babası 1. Eşi Süeda Hanım 2. Eşi Makbule Hanım

Çocukları:

1-     İclal Karabekir(Kazım Karabekir´in eşi)

2-     Ekrem Çifçi

3-     Melike Erkan

4-     Orhan Çifçİ

5-     Nejat Çifçi

EKREM ÇİFÇİ İLKOKULU TARİHÇESİ

Okulumuz; Aydın merkez Meşrutiyet Mahallesi´nde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kamulaştırılan ve İl Özel İdare tarafından alınan 10314 metrekarelik alan üzerindedir. Binanın yapımına 14.10.1966 tarihinde başlanmış ve 7.9.1967 tarihinde binanın yapımı tamamlanmıştır.

Okul binası; şehrimiz hayırseverlerden Ekrem Çifçi tarafından 558.995 liraya yaptırılmış, "Ekrem Çifçi İlkokulu" ve daha sonra "Ekrem Çifçi İlköğretim Okulu" adını almıştır. Okulumuz; 1967-1968 ders yılında, 29 Ekim günü, eğitim-öğretime "Ekrem Çifçi İlkokulu" adı altında başlamıştır Okul açıldıktan sonra 2 yıl normal eğitim-öğretim yapılmıştır. 1969-1970 öğretim yılı ile beraber okul bünyesinde anasınıfı açılmıştır. O yıldan bu yana ikili eğitim Öğretim yapılmaktadır.

1970-1971 öğretim yılı başında okulumuzda geçici olarak "Orta Mahalle Ortaokulu" açılmış bu ortaokul 1973-74 öğretim yılı başında Aydın Cumhuriyet Lisesi binasına taşınmıştır.

1983-1984 öğretim yılında okulumuz Gazipaşa Ortaokulu ile birleşerek "Atatürk İlköğretim Okulu" oldu. 1984 yılı 1. dönem sonunda tekrar ayrılarak yeniden "Ekrem Çifçi İlkokulu" olarak eğitim ve öğretime devam etti.

Okulumuzun açıldığı ilk yılda 154 erkek 141 kız öğrenci vardı. Okulumuzda 1987 yıl kayıtlarında dersliklerinin yetersiz oluşu görülmüş ve yeni bir ek bina yapılmasına karar verilmiştir. Mart 1988 tarihinde "Okul Koruma Derneği, Okul Aile Birliği ve Okul İdaresi işbirliği" ile başlatılan ek bina devlet katkısının da birleştirilmesi ile 6 derslik, 1 laboratuar, kız ve erkek tuvaleti olmak üzere 1988-1989 eğitim ve öğretim yılında hizmete açılmıştır.

Yapılan bu binada yetersiz kaldığından 2012 yılında okulumuza 24 derslikli bir bina yapılmıştır. 3 Aralık 2012 yılında hizmete giren girmiştir. Bu bina hizmete girdikten sonra 1988 yılında yapılan 6 derslikli bina yıkılarak bahçe alanı genişletilmiştir.

1993-1994 öğretim yılında okulumuz ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür.